lauantai 23. kesäkuuta 2012

Aussimat

Kela blogga om vad dom äter hit Down Under. Den är ganska lik engelsk mat och jag gillar finsk mat mera haha.

Till morgonmål äter man serial (riisimuron, veetabix etc) utan sylt och på veckosluten, eller då man har tid, bacon, eggs, toast, beans, omelette, minimakkaran..

Till lunch är det oftast en sandwich och/eller chips, kex, karkki, frukt. Dom äter jätte lite till lunch och ofta har dom bara en MINI påse med chips eller kex.. men i skolan är det två matraster och dom flesta äter båda rasterna. Det finns en TUKSHOP som man kan köpa mat från också. Hamburgare, sallader, tortillan, pizza, frukt, chips, karkki, glass, muffins, pastan, ris och drickor.. kakao, saft, limsa, energidricka, vatten. Jag äter oftast frukt och sweet chili chicken tortillan är min favorit :)

Efter skolan brukar jag själv äta ett bröd med ost (osten måst man skära för dom har inte osthyvlar hit, men fast man sku ha en osthyvel kan man endå int skära osten me den för att osten far i bitar.. osten e btw jättejätte god hit) eller frukt för frukten hit är såååå mycket godare och jag tror jag skulle kunna leva på det! Oftast äter dom mäkkimat eller KFC eller Hungry Jacks efter skolan... eller ingenting. KFC och mäkkin är någo alla nog äter varje vecka, skräpmat hör nästan till vardagen. Meat pie, sausages och sausages rolls samt härliga bakelser är också populärt och man kan int vara ens en vecka i Australien utan att äta på en pie!! (pajerna är btw väldigt små och med deg både under och på)

Dinner i min host familj är nästan alltid hemlagat och vegetariskt eller vegandiet. Normimat är tex. Sweet potato, Pumpkin, mashed potato,  veggies, face bacon, tofu, soja produkter, vegan sausages& beef&pies osv. All kött finns i vegan form. 

Australienare äter inte heller kvällsmat. jag och Bella brukar dricka en hot chocolate, thats it.

Dom flesta äter tre eller fyra gånger i dagen och om jag skulle äta som dom skulle jag alltid gå omkring hungrig.

Finland har salmiak... Australien har Vegemite. USCHHHHHH. Det är gjort av jäst och leftover öl och smakar bara salt... dom använder det på bröd på samma sätt som vi använder smör och ingen utanför Australien tycker om det. Fast jag har ätit det så många gånger nu att jag börjar bli van i smaken, kanske jag kommer att tyck om det i slutet på året?

Ketchup är inte heller populärt, det finns nog Heinz ketchup i butikerna men det är tomato sauce and Barbeque sause som gäller!! 

Jag saknar surbröd och Fazer. Australiens bröd avdelning suger (dom flesta äter bara vitt bröd) precis som karkki avdelningen också. Chocon är god och finns i mängder, som tur aha.500g chocoplattor.. :)


2 kommenttia:

  1. kanske inte det lattaste landet att leva i for dom som onskar ga ner i vikt iallafall ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. javeeet... o sen undrar dom hu dom kan va verldens fetaste land:p

      Poista